3:39:00 μ.μ.      

ναυτιλιακα-εγγραφα
Τα ναυτιλιακά έγγραφα με τα οποία πρέπει να είναι εφοδιασμένα τα Ελληνικά ιστιοπλοϊκά σκάφη είναι:

Πιστοποιητικό Καταμέτρησης
Εκδίδεται από την επιθεώρηση εμπορικών πλοίων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ή από τις Λιμενικές Αρχές. Σε αυτό υπολογίζεται και γράφεται η χωρητικότητα του σκάφους, δηλαδή ο όγκος του σκάφους και των χώρων του. Μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας είναι ο κόρος που ισούται με 2,83 κυβικά μέτρα. Στο πιστοποιητικό αναγράφονται οι διαστάσεις του σκάφους, το έτος και
το υλικό κατασκευής, η μηχανή του, ο κατασκευαστής, κλπ. Σε περίπτωση μετασκευής του σκάφους ή αλλαγής μηχανής εκδίδεται νέο πιστοποιητικό ανα-καταμέτρησης.

Έγγραφο Εθνικότητας
Εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή, στο νηολόγιο της οποίας εγγράφεται το σκάφος. Το έγγραφο εθνικότητας εκδίδεται μετά το πιστοποιητικό καταμέτρησης και περιλαμβάνει τα κύρια χαρακτηριστικά του σκάφους (όνομα, χωρητικότητα, αριθμό και λιμάνι νηολόγησης, διεθνές διακριτικό σήμα, κλπ) καθώς και τα στοιχεία του πλοιοκτήτη. Επίσης επιτρέπεται και η έκδοση προσωρινού εγγράφου εθνικότητας στα σκάφη που δεν είναι άμεσα δυνατή η αναγνώρισή τους σα Ελληνικά. Σε αυτό ορίζεται και η διάρκεια ισχύος του.

Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης (Π.Γ.Ε.)
Εκδίδεται για σκάφη άνω των 5 κ.ο.χ. (κόροι ολικής χωρητικότητας) και μήκους άνω των 6 μέτρων από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, τις Λιμενικές Αρχές και τον Ελληνικό Νηογνώμονα. Το έγγραφο αυτό πιστοποιεί ότι το σκάφος είναι αξιόπλοο και διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Πριν το σκάφος αρχίσει να ταξιδεύει γίνεται γενική επιθεώρηση και εξετάζεται από όλες τις απόψεις, [π.χ. ναυπηγική, μηχανολογική, ηλεκτρολογική, ναυτιλιακή, τηλεπικοινωνιακή, ασφάλειας και ενδιαίτησης. Η ισχύς του Π.Γ.Ε. είναι δύο χρόνια για τα τουριστικά επαγγελματικά σκάφη και 4 χρόνια για τα σκάφη αναψυχής μέχρι 12 επιβάτες. Στο Π.Γ.Ε. γράφονται επίσης οι πλόες που μπορεί να εκτελεί το σκάφος, ο αριθμός των επιβαινόντων και ο εξοπλισμός του σκάφους σε σωστικά και πυροσβεστικά μέσα.

Άδεια Τηλεπικοινωνιακού Σταθμού
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Τηλεπικοινωνιών των Ελληνικών Εμπορικών Πλοίων και τον Διεθνή Κανονισμό Ραδιοεπικοινωνιών εκδίδεται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμού VHF από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων. Σε αυτήν αναγράφονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά του VHF, οι περιοχές συχνοτήτων, κλπ.

Ναυτολόγιο
Σε αυτό αναγράφονται όλα τα μέλη του πληρώματος και είναι υποχρεωτικό για τα μεγαλύτερα σκάφη αναψυχής άνω των 100 κ.ο.χ. (κόροι ολικής χωρητικότητας) και για ιστιοπλοϊκά επαγγελματικά άνω των 16 μέτρων. Από το ναυτολογημένο κυβερνήτη του σκάφους εφαρμόζεται τότε υποχρεωτικά και η τήρηση του ημερολογίου, το οποίο προσκομίζεται για θεώρηση μαζί με το ναυτολόγιο κατά τον απόπλου και κατάπλου του σκάφους.

Ημερολόγιο
Σε αυτό καταγράφονται όλα τα γεγονότα του 24ώρου, όπως π.χ. ώρα αναχώρησης και άφιξης στο λιμάνι, κατάσταση ανέμου και θάλασσας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πορείες που ακολούθησε το σκάφος, στίγματα, τραυματισμοί, ασθένειες, προσαράξεις, συγκρούσεις, έκτακτα περιστατικά, κλπ.

Τα ναυτιλιακά έγγραφα πρέπει να είναι σε ισχύ και να βρίσκονται πάντοτε στο σκάφος γιατί έτσι αποδεικνύεται:
Α. Ποιος είναι ο πλοιοκτήτης και η εθνικότητα του σκάφους.
Β. ότι το σκάφος είναι αξιόπλοο.

Translate text

Routes Captain Filippos

Popular Posts

Contact me

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Archive-Αρχειο