11:45:00 π.μ.      
ταξιδια-πυθεα
Η εποχή που έζησε και έδρασε ο Πυθέας (4ος π.Χ. αιώνας) ήταν μια εποχή μεγάλης εξέλιξης των επιστημονικών γνώσεων σε πολλούς τομείς, όπως η γεωγραφία, τα μαθηματικά, η αστρονομία, η μηχανική, η αρχιτεκτονική και κυρίως τα εξερευνητικά ταξίδια, μια μεγαλειώδης περιπέτεια, στην οποία οι Έλληνες έπαιξαν ρόλο πρωταγωνιστικό και
 καταχωρημένο στην παγκόσμια ιστορία. Ήταν το ανήσυχο πνεύμα τους που τους οδήγησε ως τα ακρότατα όρια του κόσμου και το ψυχικό σθένος τους που θέλησε να καταγράψει το άγνωστο.
                Στη διάρκεια του 4ου π.Χ. αιώνα πραγματοποιήθηκε από τον Πυθέα τον Μασσαλιώτη ένα μοναδικής σημασίας ταξίδι στη βόρεια Ευρώπη και ακόμη πιο πάνω, σε μέρη που έως τότε δεν είχε πατήσει ανθρώπου πόδι, στις εσχατιές του τότε γνωστού κόσμου, προς τη μακρινή και άγνωστη Θούλη. Το ταξίδι αυτό είχε διπλή υπόσταση. Αφ' ενός ήταν εμπορικό, με βασικό σκοπό να φτάσουν οι έμποροι της Μασσαλίας στις πηγές του κασσίτερου(Αγγλία, Ιρλανδία) και του κεχριμπαριού (ακτές βόρειας θάλασσας και Βαλτικής) και αφ' ετέρου επιστημονικό, καθότι ο Πυθέας (αρχηγός της αποστολής) ήταν φημισμένος γεωγράφος και μαθηματικός.
                Το θαυμαστό αυτό επίτευγμα, που έκανε γνωστούς στον πολιτισμένο τότε κόσμο τους τόπους και τους κατοίκους της βόρειας Ευρώπης με το πλήθος των πληροφοριών και μετρήσεων του Πυθέα, καλύπτεται από πολλά ερωτηματικά, με μεγαλύτερο και πιο ουσιώδες το ερώτημα: που ακριβώς βρισκόταν η Θούλη. Υπάρχει έντονη διάσταση απόψεων σχετικά με τη Θούλη, αφού οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι είναι τα νησιά Shetland(ΒΑ από το βορειότερο άκρο της Σκωτίας), άλλοι πιστεύουν ότι είναι η Ισλανδία, ενώ άλλοι είναι βέβαιοι ότι ο Πυθέας προσέγγισε τη Γροιλανδία. Πέραν αυτών όμως, η μεγάλη αυτή ναυτική περιπέτεια είναι το πρώτο ιστορικά τεκμηριωμένο ταξίδι και το πρώτο ταξίδι στο Βορρά, με πλήθος λεπτομερειών και παρατηρήσεων το οποίο έκανε γνωστές στον αρχαίο κόσμο χώρες και λαούς, όπως η Βρετανική (Αγγλία), η Ιέρνη (Ιρλανδία), η Βαλτία (Νορβηγία) και η Θούλη. Ήταν ένα ταξίδι ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία, με το οποίο ο ελληνικός κόσμος μπαίνει στην περίοδο των μεγάλων εξερευνητικών ταξιδιών που πραγματοποίησαν οι Έλληνες στις γνωστές ηπείρους Ευρώπη, Ασία και Αφρική.
Τα στοιχεία έχουν αντληθεί/σταχυολογηθεί  από τα παρακάτω βιβλία του ΧΡΗΣΤΟΥ Δ. ΛΑΖΟΥ (Εκδόσεις ’’ΑΙΟΛΟΣ’’), προκειμένου να γίνουν κτήμα των ανθρώπων που θα διαβάσουν το παρόν βιβλίο:
ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (ΟΡΓΑΝΑ, ΧΑΡΤΕΣ, ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΑ).
Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ (Μια ελληνική ανακάλυψη του 80 π.Χ.).
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΥΘΕΑ ΣΤΗΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΘΟΥΛΗ (ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ).
ΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.

Translate text

Routes Captain Filippos

Popular Posts

Contact me

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Archive-Αρχειο