11:36:00 π.μ.      
περιπλους
 Με την εξάπλωση του ελληνικού κόσμου και τη δημιουργία των διαφόρων αποικιών παρατηρήθηκε μια έξαρση των μετακινήσεων στη θάλασσα, αποτέλεσμα της μεγάλης ανακατανομής πληθυσμών, της έκτασης του εμπορίου που αναπτύχθηκε και των κάθε μορφής επικοινωνιακών σχέσεων που δημιουργήθηκαν. Συνέπεια αυτής της κινητικότητας στη θάλασσα ήταν η εμφάνιση κειμένων, που αφορούσαν αυτές τις μετακινήσεις, παρέχοντας κάθε δυνατή πληροφορία για την
ασφαλή εκτέλεση των πλόων. Τα κείμενα αυτά έμειναν γνωστά σαν περίπλοι ή σταδιασμοί (αντίστοιχα των σημερινών πλοηγών). Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν, βελτιώθηκαν και αποτέλεσαν σημαντικότατα κείμενα της ναυτικής γνώσης για την εποχή τους.
                Το πρώτο αξιόλογο κείμενο χρονολογεόται από το 520 π.Χ. και είναι ο περίφημος περίπλους του Σκύλακα του Καρυανδέα, με τίτλο "Γης περίοδος", ενώ το τελευταίο που γνωρίζουμε είναι αυτό του Μαρκιανού του Ηρακλειώτη, με τίτλο " Ο Περίπλους της Έξω θαλάσσης", έργο του 4ου μ.Χ. αιώνα. Στη διάρκεια των 900 χρόνων που μεσολαβούν γράφτηκαν πολλοί περίπλοι (ελάχιστοι εξ' αυτών έχουν διασωθεί), οι οποίοι παρέχουν πάρα πολλά στοιχεία για τις ακτές των περιοχών που γνώρισαν τη δραστηριότητα των Ελλήνων, για την επαφή τους με πρωτόγονους πολιτισμούς, για τη μακρινή και άγνωστη Θούλη, τις ακτές της μαύρης θάλασσας, της Μεσογείου, της Ερυθράς θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού.
Τα στοιχεία έχουν αντληθεί/σταχυολογηθεί  από τα παρακάτω βιβλία του ΧΡΗΣΤΟΥ Δ. ΛΑΖΟΥ (Εκδόσεις ’’ΑΙΟΛΟΣ’’), προκειμένου να γίνουν κτήμα των ανθρώπων που θα διαβάσουν το παρόν βιβλίο:
ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (ΟΡΓΑΝΑ, ΧΑΡΤΕΣ, ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΑ).
Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ (Μια ελληνική ανακάλυψη του 80 π.Χ.).
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΥΘΕΑ ΣΤΗΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΘΟΥΛΗ (ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ).
ΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.

Translate text

Routes Captain Filippos

Popular Posts

Contact me

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Archive-Αρχειο